Fisk & Skaldjur

Blubb blubb


Lax i ugn

<h4><strong>Ingredienser</strong></h4> <ul class="list-unstyled"> <li><strong>500g</strong>&nbsp;Laxfile (4x125g)</li> <li><strong>1</strong>&nbsp;Paprika</li> <li><strong>1</strong>&nbsp;Gul l&ouml;k</li> <li><strong>1</strong>&nbsp;Broccoli</li> <li><strong>1</strong>&nbsp;Tomat</li> <li><strong>1</strong>&nbsp;Vitl&ouml;ksklyfta</li> <li><strong>1</strong>&nbsp;F&ouml;rpackning getost</li> <li><strong>1/2</strong>&nbsp;Zucchini</li> <li><strong>1/2</strong>&nbsp;Spetsk&aring;l</li> <li><strong>1/2</strong>&nbsp;Frysp&aring;se med valfria gr&ouml;nsaker (t.ex. wokgr&ouml;nsaker eller rotfrukter</li> <li>Matvete (eller ris)</li> <li>Salt, Peppar, Chili, Oregano, Timjan</li> <li>Olivolja</li> </ul> <p>&nbsp;</p> <h4><strong>Instruktioner</strong></h4> <ol class="noindent"> <li>S&auml;tt ugnen p&aring; 200 grader</li> <li>Hacka gr&ouml;nsakerna i mindre bitar</li> <li>Dela brocolli och l&auml;gg i en bunke med vatten</li> <li>Finhacka vitl&ouml;k</li> <li>Grovhacka spetsk&aring;len</li> <li>Spred ut olivolja, salt och peppar i en st&ouml;rre ugnsform</li> <li>L&auml;gg fisk ned med j&auml;mn mellanrum</li> <li>F&ouml;rdela getost, l&ouml;k och vitl&ouml;k j&auml;mnt</li> <li>Sprida ut resten av gr&ouml;nsakerna</li> <li>Tills&auml;tt frysda gr&ouml;nsakerna</li> <li>Krydda med peppar, salt, oregano, chili och lite timjan</li> <li>H&auml;ll ut vattnet fr&aring;n brocollibunken, tills&auml;tt spetsk&aring;len, lite olivolja, salt och peppar. Mixa</li> <li>F&ouml;rdela brocolli-spetsk&aring;l-mixen ovanp&aring; mixen i ugnsformen</li> <li>Baka i ugnen i 25 minuter med v&auml;rme fr&aring;n undersidan</li> <li>Laga matvete enligt instruktionerna p&aring; f&ouml;rpackningen</li> <li>S&auml;tt p&aring; &ouml;ver och undersidan v&auml;rme och baka ytterligare 20-25 minuter</li> <li>Servera</li> </ol>

Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Pulled tuna med avokadocreme och tortillabröd

<h4><strong>Ingredienser</strong></h4> <ul class="list-unstyled"> <li><strong>2 burkar </strong>tonfisk</li> <li><strong>1,5 - 2 </strong>paprikor</li> <li><strong>1 burk </strong>majs</li> <li><strong>1 ask </strong>minitomater</li> <li><strong>1/2 - 1 </strong>zucchini</li> <li><strong>2 </strong>silverl&ouml;kar</li> <li><strong>3 </strong>vitl&ouml;ksklyftor</li> <li><strong>1 dl </strong>japansk soja</li> <li><strong>2 msk </strong>balsamvin&auml;ger</li> <li><strong>1 1/3 dl </strong>chilis&aring;s</li> <li><strong>1/2 msk </strong>socker</li> <li><strong>3 tsk </strong>spiskummin</li> <li><strong>3/4 </strong>k&aring;lrabbi</li> <li><strong>1 msk </strong>sambal oelek</li> <li>chiliflakes</li> <li><strong>2-3</strong> avokados</li> <li><strong>1 dl </strong>grekisk yoghurt</li> <li>ev. koriander och gr&ouml;n chili</li> <li>tortillabr&ouml;d</li> </ul> <p>&nbsp;</p> <h4><strong>Instruktioner</strong></h4> <ol class="noindent"> <li>Hacka l&ouml;k, vitl&ouml;k, paprika, zucchini, minitomater i sm&aring; bitar</li> <li>Fr&auml;s l&ouml;k, vitl&ouml;k och majs i lite olja i en stekgryta</li> <li>Tills&auml;tt paprika, zucchini och minitomater. L&aring;t fr&auml;sa en stund.</li> <li>H&auml;ll i japansk soja, balsamvin&auml;ger, chilis&aring;s, socker, spiskummin, sambal oelek och chiliflakes</li> <li>L&aring;t sjuda ihop en stund</li> <li>Tills&auml;tt tonfisk (avrunnen)</li> <li>Riv &ouml;ver limeskal och pressa &ouml;ver limesaft (efter dagens limesug)</li> <li>L&aring;t sjuda medan du fixar avokadocremen. Tills&auml;tt g&auml;rna mer v&auml;tska, ca 1 dl vatten.</li> <li><strong>Avokadocreme:</strong>&nbsp;mixa avokado med yoghurt och 1 pressad vitl&ouml;ksklyfta och 1 krm salt</li> <li>Servera med strimlad k&aring;lrabbi och ev. gr&ouml;n chili och koriander</li> </ol>

Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Grön ärtfrittata med kallrökt lax, grön sparris, dill och gräddfil


Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Torskrygg med gräddmjölkskokt jordärtskocka, dill och äpple


Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Spicy salmon bowl - wasabi - och sesamstekt lax med nemdressad rödkålssallad och pocherat ägg


Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Sesamstekta vietnamesiska laxbiffar med het mynta- och kålrabbisallad


Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Portugisisk Moules frites med rucoladipp


Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Lågtempererad lax med beurre blanc, äpple, krasse och pepparrot


Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Citronhalstrad laxfilé med vitvinssås och råstekta svartrötter


Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Sojabräserad lax med limedressad rödkålssallad och färsk mynta


Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Sydfransk fiskgryta med fänkålsfrö, saffran, lax och dillpesto


Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Currysmakande mandalaräkor


Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Lättbakad torsk med citronstuvad salladslök och stenbitsrom


Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Mandelbakad kolja med Grana padanosås och vitlöksfräst spenat


Av: alex

Lagt till: Dec. 8, 2019

Lättbakad lax med timjansky, svartkål och jordärtskocksstomp


Av: alex

Lagt till: May 31, 2020

Smörstekt röding med dill- och gräslökssås

<p><a href="https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&amp;artikel=6144080">L&auml;nk till recept (Sveriges radio)</a></p> <p>4 Personer</p> <p><strong>Fisken:</strong></p> <ul> <li>4 mindre r&ouml;dingfil&eacute;er</li> <li>Sm&ouml;r till stekning</li> <li>Salt och nymalen vitpeppar fr&aring;n kvarn</li> </ul> <p><strong>Dill och gr&auml;sl&ouml;ks&aring;s</strong></p> <ul> <li>2 Finhackade schalottenl&ouml;kar</li> <li>1 dl torrt vitt vin</li> <li>1,5 dl fiskfond (koncentrerad fiskfond p&aring; flaska, blandat med vatten)</li> <li>2,5 dl gr&auml;dde</li> <li>3 msk finhackad dill</li> <li>3 msk finklippt gr&auml;sl&ouml;k</li> <li>1 msk mjukt sm&ouml;r</li> <li>Salt och nymalen vitpeppar fr&aring;n kvarn</li> </ul> <ol> <li>Fr&auml;s schalottenl&ouml;ken tillsammans med sm&ouml;r i en kastrull utan att den tar f&auml;rg</li> <li>H&auml;ll ner vinet och l&aring;t koka tills h&auml;lften kvarst&aring;r</li> <li>H&auml;ll ner fiskfonden och l&aring;t koka till h&auml;lften finns &aring;terst&aring;r</li> <li>H&auml;ll p&aring; gr&auml;dden och koka till en lagom tjock konsistens</li> <li>Vispa ner 1 msk mjukt sm&ouml;r i s&aring;sen och blanda ner dill och gr&auml;sl&ouml;k</li> <li>smaka av med salt och nymalen vitpeppar</li> </ol> <p>Servera med kokt potatis och nykokta gr&ouml;nsaker.</p> <p>&nbsp;</p>

Av: Jill

Lagt till: June 7, 2020

Varmrökt lax med citronpicklad blomkål och örtmajo


Av: Jill

Lagt till: June 21, 2020

Laxburgare

<p>Laxburgare med ingef&auml;ra, vitl&ouml;k och lime (eller torkade limeblad, koriander alltid gott, ev. sesamfr&ouml;n runt om)<br /><a href="https://www.tasteline.com/recept/laxburgare-med-mangodressing-och-klyftpotatis/">https://www.tasteline.com/recept/laxburgare-med-mangodressing-och-klyftpotatis/</a></p> <p>Laxburgare med dill, persilja, r&ouml;dl&ouml;k<br /><a href="https://zeinaskitchen.se/nyttiga-laxburgare/">https://zeinaskitchen.se/nyttiga-laxburgare/</a></p> <p>Coleslaw med f&auml;nk&aring;l, &auml;pple<br />Picklade gr&ouml;nsaker (t.ex. morot, f&auml;nk&aring;l, gurka)&nbsp;<br />Sparris (bryn dem i stekpanna)<br />F&auml;nk&aring;lsmajonn&auml;s<br /><br /></p> <p>&nbsp;</p>

Av: Jill

Lagt till: June 28, 2020

Grillad BBQ-glaserad lax med coleslaw, grillad sparris och rostad potatis


Av: Jill

Lagt till: Aug. 23, 2020

Italiensk fiskgryta med gnocchi, rostad paprika och soltorkade körsbärstomater


Av: Jill

Lagt till: Aug. 23, 2020

Ugnsbakad laxfilé med chilifräst broccoli och zucchini samt citronyoghurt


Av: Jill

Lagt till: Aug. 29, 2020

Torsk i ugn med örter och sweet chili

<p>Torskblock eller torskrygg, tinade <br />1 gul l&ouml;k, skivad<br />skivat sm&ouml;r <br />senap<br />1/2 purjol&ouml;k, skivad<br />f&auml;rsk gr&auml;sl&ouml;k<br />f&auml;rsk persilja <br />tomater<br />thai sweet chili-s&aring;s<br /><br />Tips: <br />soltorkade tomater <br />knaperstekt bacon<br /><br />S&auml;tt ugnen p&aring; 175&deg;C.<br />Sm&ouml;rj en ugnsform och l&auml;gg skivad l&ouml;k i botten. <br />Placera fisken ovanp&aring; och pensla med senap. <br />Salta och peppra och l&auml;gg p&aring; sm&ouml;rskivor.<br />Str&ouml; &ouml;ver purjol&ouml;k, gr&auml;sl&ouml;k och persilja.<br />L&auml;gg tomater vid sidan av fisken<br />Ringla &ouml;ver en str&auml;ng med sweetchilli.<br /><br />Toppa ev med soltorkade tomater ocks&aring; eller fr&auml;s dem (?) i samband med att bacon steks separat.<br /><br />S&auml;tt i termometer, l&auml;gg &ouml;ver aluminiumfolie och s&auml;tt in i ugnen tills 52-55&deg;C innertemperatur.</p>

Av: Jill

Lagt till: Aug. 29, 2020

Fiskgryta Hawaii

<p>1 pkt fryst torsk (600 g)<br />2 gula l&ouml;kar <br />1 vitl&ouml;ksklyfta <br />1 r&ouml;d paprika <br />sm&ouml;r/margarin<br />1 tsk curry<br />2 krm paprikapulver<br />1/2 msk vetemj&ouml;l<br />2 dl vispgr&auml;dde eller motsv.</p> <p>1 banan, skivad<br />1 burk ananas i bitar (200 g)<br />F&auml;rsk gr&auml;sl&ouml;k, hackad<br />Ris</p> <p>Tina fisken s&aring; att den kan sk&auml;ras i t&auml;rningar. <br />Koka upp vatten till ris. <br />Hacka l&ouml;k och paprika och fr&auml;s tillsammans med pressad vitl&ouml;k i lite sm&ouml;r. Tills&auml;tt curry och paprikapulver. Pudra &ouml;ver vetemj&ouml;l. Tills&auml;tt gr&auml;dden och l&aring;t koka upp.<br />TIlls&auml;tt fisk, ananas och banan. L&aring;t sjuda under lock i 5-10 minuter. Salta, peppra och smaka av. Str&ouml; &ouml;ver hackad gr&auml;sl&ouml;k.<br />Servera med ris.<br /><br /></p>

Av: Jill

Lagt till: Aug. 29, 2020

Heta räkor


Av: Jill

Lagt till: Aug. 29, 2020

Pappas fina röding

<p>4 Personer<br /><br />4 mindre r&ouml;dingfil&eacute;er<br />Sm&ouml;r till stekning<br />Salt och nymalen vitpeppar fr&aring;n kvarn<br />Potatis och ev prim&ouml;rer</p> <p>Dill och gr&auml;sl&ouml;ks&aring;s:<br />2 schalottenl&ouml;kar, finhackade<br />1 dl torrt vitt vin<br />1,5 dl fiskfond (koncentrerad fiskfond p&aring; flaska, blandat med vatten)<br />2,5 dl gr&auml;dde<br />3 msk dill, finhackad<br />3 msk gr&auml;sl&ouml;k, finhackad<br />1 msk mjukt sm&ouml;r<br />Salt och nymalen vitpeppar fr&aring;n kvarn<br /><br />Fr&auml;s schalottenl&ouml;k i sm&ouml;r i en kastrull utan att den tar f&auml;rg<br />H&auml;ll ner vinet och l&aring;t koka tills h&auml;lften kvarst&aring;r<br />H&auml;ll ner fiskfonden och l&aring;t koka tills h&auml;lften &aring;terst&aring;r<br />H&auml;ll p&aring; gr&auml;dden och koka till en lagom tjock konsistens<br />Vispa ner 1 msk mjukt sm&ouml;r i s&aring;sen och blanda ner dill och gr&auml;sl&ouml;k<br /><br />Servera med kokt potatis och nykokta gr&ouml;nsaker.</p> <p><a href="https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&amp;artikel=6144080">L&auml;nk till recept (sr.se)</a></p>

Av: Jill

Lagt till: Aug. 29, 2020

Tandoorilax med äppelraita och morotssallad


Av: Jill

Lagt till: March 14, 2021

Tonfisk i tomatsås med rotfrukter


Av: alex

Lagt till: March 14, 2023