Vegetariskt

tjockbladigt


Bönchili med lime, choklad och picklad rödlök

<h4><strong>Ingredienser</strong></h4> <ul class="list-unstyled"> <li><strong>1</strong>&nbsp;gul l&ouml;k</li> <li><strong>2</strong>&nbsp;vitl&ouml;ksklyftor</li> <li><strong>1</strong>&nbsp;r&ouml;d paprika</li> <li><strong>1</strong>&nbsp;morot</li> <li><strong>1</strong>&nbsp;r&ouml;dl&ouml;k</li> <li><strong>1</strong>&nbsp;lime</li> <li><strong>1 burk</strong>&nbsp;majs</li> <li><strong>1 burk</strong>&nbsp;svarta b&ouml;nor</li> <li><strong>1 paket</strong>&nbsp;krossade tomater</li> <li><strong>1 f&ouml;rp</strong>&nbsp;cr&egrave;me fraiche</li> <li><strong>1 bit</strong>&nbsp;m&ouml;rk choklad</li> <li><strong>1 paket</strong> fryst koriander (ca. 40g)</li> <li>Tortillabr&ouml;d</li> <li>chili flakes</li> <li>kinesisk soja</li> <li>olja</li> <li>paprikapulver</li> <li>r&ouml;dvinsvin&auml;ger</li> <li>salt</li> <li>socker</li> <li>spiskummin</li> <li>torkad oregano</li> <li>Tillbeh&ouml;r (valfri): <ul class="list-unstyled"> <li>Avokado</li> <li>Sallad (mache eller babyspenat)</li> </ul> </li> </ul> <h4><strong>Instruktioner</strong></h4> <ol class="noindent"> <li>Strimla 1 r&ouml;dl&ouml;k. Koka ihop 1/2 dl r&ouml;dvinsvin&auml;ger, 1 msk socker och 1/2 tsk salt. Tills&auml;tt r&ouml;dl&ouml;ken och sjud 1/2 min. St&auml;ll &aring;t sidan</li> <li>Finhacka 1 gul l&ouml;k och 2 vitl&ouml;ksklyftor. T&auml;rna 1 r&ouml;d paprika och 1 morot.</li> <li>Fr&auml;s allt i en stekgryta med olja 1-2 min. Krydda med 1 tsk paprikapulver, 1/2 tsk spiskummin och 2 tsk torkad oregano. L&aring;t fr&auml;sa 2-3 min.</li> <li>Blanda ner 1 burk krossade tomater, 1 tsk socker, 1 tsk salt, 1 tsk chili flakes, 2 tsk kinesisk soja och 1 tsk r&ouml;dvinsvin&auml;ger. L&aring;t sjuda 5-6 min.</li> <li>Blanda ner 1 burk majs och 1 burk svarta b&ouml;nor (sk&ouml;ljda och avrunna). Tills&auml;tt 2/3 ask koriander och sjud i ytterligare 1-2 min.</li> <li>Klyfta 1 lime och l&auml;gg upp i en sk&aring;l. H&auml;ll upp 1/2 dl cr&egrave;me fraiche i en annan sk&aring;l.</li> <li>Blanda ner 10 g m&ouml;rk choklad i b&ouml;nchilin. Servera tillsammans med tortillabr&ouml;d, picklad r&ouml;dlok, cr&egrave;me fraiche och lime.</li> </ol>

Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Kesorullar

<h4 style="text-align: right;"><strong>Ingredienser</strong></h4> <ul class="list-unstyled"> <li><strong>5</strong>&nbsp;medium tortillabr&ouml;d</li> </ul> <h4>S&aring;s</h4> <ul class="list-unstyled"> <li><strong>3 dl</strong>&nbsp;vatten</li> <li><strong>2 bitar</strong>&nbsp;jalapeno</li> <li><strong>1 msk</strong>&nbsp;oregano</li> <li><strong>3 msk</strong>&nbsp;tomatpur&eacute;</li> <li><strong>2 msk</strong>&nbsp;raps- eller olivolja</li> <li><strong>3 msk</strong>&nbsp;medium salsa</li> <li><strong>1/2 tsk</strong>&nbsp;salt</li> <li><strong>1 1/2 dl</strong>&nbsp;cr&egrave;me fraiche</li> </ul> <h4>Fyllning</h4> <ul class="list-unstyled"> <li><strong>500 g</strong>&nbsp;keso (normal)</li> <li><strong>1 pkt </strong>svarta b&ouml;nor (230g avrunnen)</li> <li><strong>1</strong>&nbsp;paprika</li> <li><strong>2 bitar</strong>&nbsp;jalapeno</li> <li><strong>1 p&aring;se</strong>&nbsp;riven tex mex ost (150-200g)</li> <li><strong>1 p&aring;se</strong>&nbsp;tacokrydda</li> <li><strong>1 nypa</strong>&nbsp;svartpeppar</li> <li><strong>1&nbsp;</strong>mindre gul l&ouml;k</li> <li><strong>lite&nbsp;</strong>bladspenat</li> <li><strong>Ev 1/2 tsk</strong>&nbsp;salt</li> </ul> <p>&nbsp;</p> <h3><strong>Instruktioner</strong></h3> <h4>S&aring;s</h4> <ol class="noindent"> <li>S&auml;tt ugnen p&aring; 225&deg;C.</li> <li>Finhacka jalapenobitarna till s&aring;sen</li> <li>Blanda alla ingredienser till s&aring;sen i en liten kastrull - utom cr&egrave;me fraiche</li> <li>Koka s&aring;sen p&aring; svag v&auml;rme i ca 10 minuter (kan ocks&aring; v&auml;nta tills rullarna g&aring;r in i ugn)</li> <li>Tills&auml;tt sedan cr&egrave;me fraiche</li> <li>R&ouml;r ut den i s&aring;sen och ta bort fr&aring;n v&auml;rmen</li> </ol> <h4>Fyllning</h4> <ol class="noindent"> <li>Finhacka jalapenobitar, l&ouml;k och paprika till fyllningen</li> <li>Blanda allt i en stor bunke tillsammans med keso, b&ouml;nor (avrunna), spenat, tacokryddor och ost (spara lite ost till gratineringen)</li> <li>Rulla in fyllningen i tortillabr&ouml;den (ca. 3.5 matskedar/rulle)</li> <li>L&auml;gg rullarna i en ugnsfast form och toppa med lite ost</li> </ol> <h4>Baka</h4> <ol class="noindent"> <li>Gratinera i 15 minuter</li> <li>Servera och h&auml;ll &ouml;ver s&aring;s och sallad om du vill</li> </ol>

Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Smörkokt sommarkål med tryffelburrata, salvia och rostade hasselnötter


Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Marockansk gryta med saffran, russin, kanelstekta morötter och löskokt ägg


Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Linsgryta med kokosmjölk


Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Filodegsknyte med medelhavsgrönsaker, chèvre och kapris


Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Tempurafriterad broccoli med inlagda grönsaker och sojamajonnäs


Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Bönbiffar med mangosalsa och limeyoghurt


Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Japanska dumplings med sesamrostad gurksallad


Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Auberginegratäng med kålrabbisallad och sesamfrön


Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Turkiska järpar med krämig rädis- och gurksallad


Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Rödbetsfrittata med rosmarin, chèvre och balsamicoglacerade valnötter


Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Grönsakswok


Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Pad thai med räkor, chili, jordnötter och koriander


Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Sötsyrlig dillsås, kålrabbi och dillstekta morötter


Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Huevos rancheros med avokadosalsa


Av: Jill

Lagt till: Aug. 18, 2019

Raggmunk med kanelstekt äpple, ricotta och rårörda lingon


Av: alex

Lagt till: Nov. 20, 2019

Lentil chilli


Av: alex

Lagt till: Feb. 2, 2020

Auberginegryta med labnehbollar


Av: alex

Lagt till: March 28, 2020

Vietnamesisk rispannkaka


Av: Jill

Lagt till: June 6, 2020

Falafelwraps

<p>Tips p&aring; hemmagjord falafel! Bl&ouml;tl&auml;gg torkade b&ouml;nor &ouml;ver natten.&nbsp;</p> <ul> <li>4,8 dl delade stora vita bondb&ouml;nor</li> <li>2,4 dl kik&auml;rter</li> <li>Persilja</li> <li>Koriander</li> <li>1 gul l&ouml;k</li> <li>2 vitl&ouml;ksklyftor</li> <li>0,5 msk&nbsp;spiskummin</li> <li>0,5 msk&nbsp;svartpeppar</li> <li>0,5 msk&nbsp;malen koriander</li> <li>cayennepeppar</li> <li>salt efter smak</li> <li>1 msk bakpulver (used only before frying)</li> <li>Neutral olja f&ouml;r fritering (enough to fill up your saucepan)</li> </ul> <p>I wrappen: Tomat, gurka, l&ouml;k, picklade betor, tortilla/pitabr&ouml;d, tahinidressing</p> <ul> <li>2,4 dl yoghurt (natural or plant-based)</li> <li>1 dl tahini</li> <li>saft fr&aring;n 1/2 citron</li> <li>1 vitl&ouml;ksklyfta</li> <li>1 krm/tsk spiskummin&nbsp;</li> <li>salt</li> <li>ev vatten f&ouml;r att sp&auml;da om det blir f&ouml;r tjockt</li> </ul> <ol> <li id="mv_create_122_3">When you are ready to fry the falafels, add 1 tBsp baking powder to the mix. The baking powder should only be added at the last moment before frying. This adds an 'airiness' to the mix that is needed for the perfect texture.</li> <li id="mv_create_122_4">Heat up a few inches of sunflower oil in a saucepan until it bubbles softly. Using a falafel scoop or a spoon/fork, form the falafels patties and carefully dip them in the hot oil. After 3-4 minutes, carefully turn them over. The falafels are ready when they become golden-brown in colour. Lay on a piece of paper towel to drain off any excess cooking oil, although there shouldn't be much!</li> </ol> <p>Falafelr&ouml;ran kan f&ouml;rberedas och f&ouml;rvaras upp till 4 dagar i kylsk&aring;p innan tillagning</p> <p><a href="https://www.alphafoodie.com/homemade-easy-falafel-wrap/">L&auml;nk till recept (Alphafoodie)</a></p>

Av: Jill

Lagt till: June 6, 2020

Sesamtofu med chilistekt svartkål och gurksallad


Av: Jill

Lagt till: June 6, 2020

Black rice bowl med räkor, mango, sesamfrön och avokadocreme


Av: Jill

Lagt till: June 21, 2020

Fyllda auberginehalvor

<p>Servera med yoghurtr&ouml;ra och ris/matvete/gryn</p>

Av: Jill

Lagt till: June 21, 2020

Risotto med karamelliserad fänkål och misofräst svamp


Av: Jill

Lagt till: June 21, 2020

Wraps med ingefärspicklade morötter och chilirostade kikärtor

<p>Alternativ:&nbsp;</p> <p>G&ouml;r egen tacokrydda&nbsp;<br /><br />Fr&auml;s zucchini och l&ouml;k, ev tacokrydda&nbsp;</p> <p>Rosta kik&auml;rtor, paprika och mor&ouml;tter blandat med olivolja, tacokrydda, pressad vitl&ouml;k, salt och peppar</p> <p>Servera med en r&ouml;ra av oatly fraiche, avokado och salt/peppar</p>

Av: Jill

Lagt till: Aug. 23, 2020

Polenta al forno


Av: Jill

Lagt till: Aug. 23, 2020

Pad thai med (kyckling), salladslök och cashewnötter


Av: Jill

Lagt till: Aug. 23, 2020

Falafel med chilipotatis, tomatsalsa och vitlöksyoghurt


Av: Jill

Lagt till: Aug. 29, 2020

Rostade rödbetor med emmervete och chévre


Av: Jill

Lagt till: Aug. 29, 2020

Grön bonanza fried rice med stekt ägg


Av: Jill

Lagt till: Aug. 29, 2020

Kålbonara med zucchini och riven parmesan


Av: Jill

Lagt till: Aug. 29, 2020

Belugatacos med mangosalsa och koriander

<p>Belugalinser, sm&aring;tomater, champinjoner, vitl&ouml;k. Tomatpur&eacute; + kryddor<br />Mango, lime, r&ouml;dl&ouml;k, f&auml;rsk koriander<br />Avokado<br />Tortillabr&ouml;d</p>

Av: Jill

Lagt till: Aug. 29, 2020

Halloumi stroganoff

<p>L&ouml;k</p> <p>Paprika</p> <p>Ev zucchini</p> <p>B&ouml;nor (svarta eller stora vita)</p> <p>F&auml;rsk persilja</p> <p>Halloumi eller motsv svensk variant&nbsp;</p> <p>Tomatpur&eacute;</p> <p>Krossade tomater&nbsp;</p> <p>Havre matlagningsgr&auml;dde&nbsp;</p> <p>oregano</p> <p>R&ouml;kt paprikapulver&nbsp;</p> <p>salt, peppar</p> <p>Servera med ris/kvarngryn</p> <p><br />Hacka och fr&auml;s l&ouml;k, paprika, ev zucchini. Salta lite. I med tomatpur&eacute;, fr&auml;s en stund, i med oregano och krossade tomater. L&aring;t puttra ihop. Ha ev i en gnutta socker/honung och &ouml;vriga kryddor.</p> <p>Koka ris. Dela och stek halloumi separat.&nbsp;<br /><br /></p> <p>Sk&ouml;lj b&ouml;norna, hacka persilja och tills&auml;tt allt i grytan.</p>

Av: Jill

Lagt till: Oct. 31, 2020

Sötpotatispytt med feta, picklad rödlök och koriander


Av: Jill

Lagt till: Feb. 7, 2021

Fetaostfyllda paprikor med rostad potatis och tzatziki


Av: Jill

Lagt till: Feb. 7, 2021

Udonnudlar med kimchi, ägg och jordnötter


Av: Jill

Lagt till: March 13, 2021

Gräddig svamppanna med lingon och potatispuré


Av: Jill

Lagt till: March 17, 2021

Taco smash hit

<p><strong>B&ouml;nfr&auml;s</strong></p> <ol> <li>Fr&auml;s 1 pkt svarta b&ouml;nor och 1/2 hackad r&ouml;dl&ouml;k i olja.</li> <li>Tills&auml;tt spiskummin, chilipulver, r&ouml;kt samt lite vanligt paprikapulver, mald koriander och salt.</li> <li>I med lite vatten s&aring; att det blir simmigt och fr&auml;s ihop.</li> <li>Addera detta till vegof&auml;rsen och fr&auml;s allt med tacokrydda.</li> </ol> <p><strong>Mangosallad</strong> (en middag 2p)</p> <ul> <li>Ca 1/2 pkt fryst mango, tina i micron</li> <li>1/2 r&ouml;dl&ouml;k, finhackad</li> <li>1/2 frp sm&aring;tomater, finhackade</li> <li>1 avokado</li> <li>koriander, f&auml;rsk, hackad</li> <li>Pressad saft fr&aring;n &lt;1/2 lime</li> <li>Salt</li> </ul>

Av: alex

Lagt till: March 14, 2023

Vegetarisk köttfärslimpa

<h3><strong>Ingredienser</strong>:</h3> <ul> <li>750 g <strong>formbar</strong> vegetarisk f&auml;rs (tex Anamma)</li> <li>1 paket fetaost</li> <li>1 stor l&ouml;k</li> <li>3 vitl&ouml;ksklyftor</li> <li>1 paket gr&ouml;na linser (tex f&auml;rdigkokta i Tetra Pak)</li> <li>Salt, peppar, chiliflakes, oregano</li> </ul> <h3><strong>G&ouml;r</strong><strong> s&aring;h&auml;r</strong>:</h3> <ol> <li>Tina f&auml;rsen minst 1,5 timme till rumstemperatur</li> <li>S&auml;tt ugnen p&aring; 225 grader</li> <li>Finhacka l&ouml;k och vitl&ouml;k</li> <li>Blanda l&ouml;k, linser och f&auml;rs i en bunke (blanda ordentligt)</li> <li>Tills&auml;tt smulad fetaost till blandningen</li> <li>Krydda med salt, peppar, chiliflakes, oregano</li> <li>Forma en limpa p&aring; en pl&aring;t med bakpl&aring;tspapper (ca 7 cm h&ouml;g)</li> <li>Tillaga i mitten av ugnen 15-20 min eller tills ytan f&aring;tt f&auml;rg</li> </ol> <h4>Till&auml;gg:</h4> <ul> <li>Kan vara gott med hackade soltorkade tomater eller andra gr&ouml;nsaker i blandningen</li> </ul>

Av: alex

Lagt till: June 23, 2023

Fullkornspannkakor

<h3>Ingredienser</h3> <ul> <li>2,5 dl vetemj&ouml;l med fullkorn</li> <li>eller 0,5 dl grahamsmj&ouml;l och 2 dl vetemj&ouml;l</li> <li>eller 0,5 dl dinkelmj&ouml;l fullkorn och 2 dl dinkelmj&ouml;l</li> <li>0,5 tsk salt</li> <li>6 dl mj&ouml;lk</li> <li>3 st &auml;gg</li> <li>ca 50 g sm&ouml;r</li> </ul> <h3>G&ouml;r s&aring; h&auml;r</h3> <ol> <li>M&auml;t upp mj&ouml;l och salt i en bunke. Blanda.</li> <li>2,5 dl vetemj&ouml;l med fullkorn <ul> <li>eller 0,5 dl grahamsmj&ouml;l och 2 dl vetemj&ouml;l</li> <li>eller 0,5 dl dinkelmj&ouml;l fullkorn och 2 dl dinkelmj&ouml;l</li> </ul> </li> <li>Tills&auml;tt h&auml;lften av mj&ouml;lken och vispa till en j&auml;mn smet.</li> <li>Vispa sedan i resten av mj&ouml;lken.</li> <li>Kn&auml;ck i &auml;ggen och vispa till en j&auml;mn smet.</li> <li>L&aring;t smeten st&aring; och sv&auml;lla, g&auml;rna ca 20 minuter (eller l&auml;ngre tid), s&aring; h&aring;ller pannkakssmeten ihop b&auml;ttre.</li> <li>Hetta upp en stekpanna p&aring; medelh&ouml;g effekt med en klick sm&ouml;r (f&ouml;r varje pannkaka). N&auml;r sm&ouml;ret slutar bubbla &auml;r det lagom varmt och dags att b&ouml;rja steka.</li> </ol>

Av: alex

Lagt till: Aug. 24, 2024