Pizza

inte så tjock deg, TACK


Blomkålspizza

Ingredienser

Pizzabotten
  • 200 g blomkål
  • 1/2 dl riven parmesanost
  • 1/2 dl riven ost
  • 1/2 tsk torkad oregano
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 2 msk mandelmjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 ägg ägg
Tomatsås
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 1 msk torkad oregano
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk peppar
  • 1/2 tsk chiliflakes
Topping
  • 1 dl tomatsås
  • 2 dl svamp
  • 1/2 paprika
  • 1/2 gul lök
  • 1/2 zucchini
  • 1 dl riven ost
  • 1 dl mozarella ost

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Botten: Blanda rå blomkål till ett fint ris i en matberedare/Nicer Dicer. Lägg i en skål och mikra 4 minuter på full effekt. Låt svalna. Krama ut vätskan.
  3. Blanda blomkålsriset med parmesan, riven ost, lite oregano, chiliflakes, mandelmjöl, salt och ägg till en deg.
  4. Bred/platta ut degen till 2 runda pizzor (för 2 port) på en bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter tills bottnarna är gyllene och krispiga. Ta ut och låt svalna något.
  5. Stek Topping grönsakerna en stund i en stekpanna.
  6. Topping: Bred ut tomatsås och lägg på valfri pizza topping
  7. Grädda ytterligare ca 5 minuter.
  8. Till servering: Toppa gärna pizzan med ruccola.

Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Tarte flambeé med schalottnlökscrème, Gruyère och fänkålsstekt spetskål


Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Pizza med tryffelburrata, ägg och färsk basilika


Av: alex

Lagt till: April 1, 2019

Filodegspaj med talleggio


Av: Jill

Lagt till: Aug. 18, 2019

Sparrispizza med prästost och örtolja


Av: Jill

Lagt till: May 22, 2020

Butternut squash pizza

Pizza med butternut, parmesan, mozzarella, vitlök, ruccola och valnötter. 
Pizzadeg med fullkornsdinkel, jäsning 30 min.
Pumpaskivor som rostas i ugn, 20 min på 225°.

Pizzadeg

  • 1/2 paket jäst (1/2 paket motsvarar 25 g)
  • 2 dl vatten (37ºC)
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl mjöl av fullkornsdinkel
  • 2 - 3 dl vetemjöl

Creme fraiche+vitlök eller tomatsås 

  • 2 dl creme fraiche ev. mer?
  • pressad vitlök

Pålägg

  • 1 butternutpumpa (à ca 1 kg)
  • 1/2 tsk paprikapulver (gärna rökt)
  • 1 mozzarella (à 125 g)
  • 2 dl hyvlad parmesan eller pecorino
  • 1 msk hackad färsk oregano
  • 1/2 påse ruccola (à 65 g)
  • 1 dl grovhackade valnötter
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk flingsalt
  • svartpeppar
 
Pizzadeg: Smula jästen i en bunke och häll på vattnet. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt och olivolja samt mjölsorterna. Arbeta degen ca 5 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt 30 minuter.
 
Pålägg: Sätt ugnen på 225°C. Skala pumpan med potatisskalare.
Dela på längden. Gröp ur kärnorna. Skär halvorna i tunna skivor tvärsöver.
Lägg pumpaskivorna på en bakpappersklädd plåt. Ringla över och strö på paprikapulver och flingsalt. Blanda. 
Rosta mitt i ugnen tills pumpan fått lite färg, ca 20 minuter. Rör om efter halva tiden. 
 
Dela degen i 2 eller 4 delar (för 4 port). Kavla ut till tunna bottnar. Lägg på bakpappersklädda plåtar. Bred på creme fraiche/vitlök eller tomatsås. Fördela mozzarella och hyvlad parmesan/pecorino över. 
 
Lägg på pumpaskivor och oregano. Grädda pizzorna mitt i ugnen tills kanterna fått fin färg, ca 15 minuter. 
 
Toppa pizzorna med ruccola och valnötter. Salta, peppra och servera. 
 
LÄnk till ursprungsrecept: Länk till recept (Ica)

Av: Jill

Lagt till: June 21, 2020

Pizzadeg, Pizza Al funghi


Av: Jill

Lagt till: June 21, 2020

Pizza med grillad paprika och örtolja

Egen deg (45 min jäsning):

15 gram jäst
3 dl vatten
2 msk olivolja
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
6,5 - 7 dl vetemjöl (390-420 gram)

Smula jästen i en bunke och lös upp i 37°-gradigt vatten.
Tillsätt olja, socker och salt. Häll i mjölet, lite i taget, och knåda degen i maskin ca 10 min, så att den blir elastisk. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 45 min.

Tomatsås (ska puttra i 30 min):
1-2 schalottenlökar 
2 vitlöksklyftor
olivolja
1 frp krossade tomater
1 msk balsamvinäger
1 msk honung
1 tsk oregano
1 tsk salt
svartpeppar

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i olja i en kastrull. Tillsätt tomatkross, honung, vinäger och oregano. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda på svag värme under lock ca 30 min. Låt kallna.

På pizzan:

0,5 burk grillad paprika (ev. strimlad)
1 liten rödlök, skivad
2 dl kalamataoliver
250 gram mozzarella
100 gram pecorinoost, hyvlad

Örtolja:
Några kvistar färsk rosmarin, timjan
0,75 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk citronskal
2 krm salt
svartpeppar

  1. Sätt ugnen på 250°. Dela degen i fyra bitar och kavla ut på mjölad arbetsbänk. Lyft över på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Bred ett lager tomatsås på pizzorna. Strimla paprikan. Skala och skiva löken. Lägg paprika och lök på pizzorna. Toppa med oliver och bitar av mozzarella. Hyvla över pecorino. Grädda pizzorna mitt i ugnen ca 15 min.
  3. Ringla örtolja över pizzorna och servera.

Länk till recept (Allt om mat)


Av: Jill

Lagt till: June 28, 2020

Pizza med jordärtskocka, svamp och kapris

Tillagningstid: 30 min Ugnstemperatur:250º
4 portioner

Ingredienser

600 g pizzadeg, gärna surdeg
200 g jordärtskockor
2 dl crème fraiche
6 skogschampinjoner, skivade
3 msk kapris, avrunnen
1 kruka färsk rosmarin
125 g mozzarella, bruten i bitar
150 g riven Västerbottensost
1 tsk flingsalt
0.5 tsk svartpeppar
30 g rucola
0.5 citron, finrivet skal
1 msk olivolja

 1 Sätt ugnen på 250° och ställ in en plåt. Skala jordärtskockorna och skär tunt med mandolin. Lägg eller kavla ut pizzadegen på ett bakplåtspapper.

2 Bred crème fraichen på degen och lägg på jordärtskockor, svamp, kapris och rosmarin. Toppa med mozzarella och västerbottensost. Krydda med salt och peppar.

3 Ta ut den heta plåten och lyft över pizzan på den. Grädda mitt i ugnen tills osten smält och pizzan har fin färg, 10–15 min. Toppa med rucola, citronskal och olivolja. 

Länk till recept (Coop)


Av: Jill

Lagt till: June 28, 2020

Flatbread med rostad pumpa, gruyére och oreganogremolata


Av: Jill

Lagt till: Aug. 29, 2020

Pizza bianco med örtstekta grönsaker och kronärtskockskräm


Av: Jill

Lagt till: Aug. 29, 2020

Pizza-inspiration


Av: Jill

Lagt till: March 14, 2021